דגן שאינו מוכר ואינו נפוץ על שולחננו אך הוא זמין (נמכר בחנויות הטבע), טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. נא להכיר את – הכוסמין (SPELT):
הכוסמין, מכונה "אם החיטה" או "חיטה ראשונית", שייך למשפחת הדגניים, שהם מהווים את המקור העיקרי לאנרגיה בתפריטינו. זהו אחד הדגנים הקדומים ביותר בהם נתברכה ארצנו אך משום מה נעלם משדות הגידול. מוזכר בגמרא מס' פעמים. דומה מאוד לחיטה אך יש לו איכויות משלו.
קליפתו עבה במיוחד ומגינה על הדגן מפני חדירת חרקים ועל כן אין צורך בריסוס רב. הכוסמין עשיר יותר מהחיטה הנפוצה בחלבון,ויטמיני B ,מינראלים וסובין (שהוא סיב מסיס מים שחלק גדול ממנו ניתן לפירוק והטמעה ע"י הגוף).
בשוק ניתן למצוא מגוון מוצרים העשויים מכוסמין. כיוון שהוא מאוד דומה לחיטה, ניתן למעשה למצוא את רוב המוצרים שמוכרים לנו ועשויים חיטה, גם מכוסמין: קמח, אטריות, שקדי מרק, פתיתים, קרקרים, עוגות ועוגיות וכולם על בסיס כוסמין. בתפריטים רבים שאוסרים אכילה של חיטה ומוצריה, הכוסמין מהווה תחליף הולם ופותח אפשרויות רבות.
את הכוסמין ומוצריו ניתן למצוא בבתי הטבע השונים.
* דגן זה כמו החיטה מכיל גלוטן ולכן אסור לשימוש לחולי צליאק.